Najprostsze chrupiące faworki / chruściki (3 składniki)

Wilk
Desery
04.02.2018 17:53
Najprostsze chrupiące faworki / chruściki (3 składniki)

Przepis wypatrzyłam kiedyś w babskiej gazecie i nie mam pojęcia, czemu tak prosta receptura nie pojawiła się jeszcze na blogu :) Najprostsze chrupiące faworki / chruściki Drukuj przepis Składniki ► mąka pszenna [2 szklanki + do podsypania] ► żółtka [4 sztuki] ► jasne piwo [1/2 szklanki] Każdy z kawałków cienko rozwałkować na blacie, pokroić w podłużne paski (o długości ok 10 cm) z nacięciem na samym środku, po czym przełożyć jeden z końców przez to właśnie nacięcie. Nieważne czy nigdy nie smażyliście faworków, czy robicie je co roku – na 100% poradzicie sobie z tym przepisem. Jeśli włożony do oleju drewniany przedmiot – łyżka kuchenna, pałeczka do sushi czy wykałaczka do szaszłyków – pokryje się bąbelkami, oznacza to, że olej jest odpowiednio rozgrzany. Dodatkowo ► olej do smażenia [ok. pół litra] ► cukier puder do posypania [ok. 1/2 szklanki] Zwartą kulę ciasta wyłożyć na blat podsypany mąką i zagniatać ok. 10 minut, aż ciasto będzie miękkie, elastyczne i błyszczące.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wilkuchnia.pl/2018/02/najprostsze-chrupiace-faworki-chrusciki.html