Czekoladowe ciasto z wiśniami

Karol
Ciasta
04.02.2018 11:30
Czekoladowe ciasto z wiśniami

Łącznie: 1 godz. 20 min. Czekoladowe ciasto z wiśniami Potrzebne składniki Ciasto: 300 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 200 g masła 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 300 g drylowanych wiśni (świeżych, mrożonych lub z kompotu) 250 g serka mascarpone 100 g gorzkiej czekolady lub deserowej 2 jajka 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki budyniu waniliowego 1 czubata łyżka cukru pudru Jak wykonać przepis na - Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Czekoladowe ciasto z wiśniami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Sposób wykonania Składniki na ciasto zagniatamy i wstawiamy do lodówki na 45 min. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykładamy nim wysmarowaną masłem formę do tart o wysokich brzegach lub tortownicę. Niezwykle smaczne, kremowe ciasto czekoladowe z wiśniami z serkiem mascarpone. Wiórki kokosowe na dnie zapobiegają przenikaniu soku z wiśni do ciasta przez to jest suche i kruche. Miksujemy całość na gładki krem dodając pod koniec miksowania 2 łyżki budyniu. Na ciasto posypane wiórkami wykładamy warstwę wiśni i zalewamy całość przygotowanym kremem. Zapiekany krem z budyniem tworzy całkiem zwartą masę jednak ciasto pozostaje delikatne i wilgotne. Sprawdzamy widelcem czy krem się nie jest płynny, jak trzeba trzymamy w piekarniku ciut dłużej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kosapopatelni.pl/czekoladowe-ciasto-z-wisniami/