Pączki z Bitą Śmietaną

Paulina z Na To Mam Ochotę
Ciasta
03.02.2018 21:49
Pączki z Bitą Śmietaną

Podobne przepisy: Pączki Tiramisu Faworki - Lekkie i Chrupiące, Najlepsze Pączki z Bitą Śmietaną Małe Pączki z Marmoladą Pączki z Czekoladą Rogaliki Krucho-Drożdżowe z Marmoladą Krucho-drożdżowe Rogaliki z Domowym Budyniem Pączki z Malinami i Rumowym Lukrem Kostka Hiszpańska Pączki z Kremem i Polewą Ajerkoniakową Drożdżowe Rogaliki z Czekoladą i Orzechową Kruszonką Krucho-drożdżowe Rogaliki z Nutellą Domowy, Gęsty Ajerkoniak (Adwokat / Likier Jajeczny) Pączki z Malinami i Rumowym Lukrem Składniki na około 25-30 dużych pączków z bitą śmietaną: 6 i 1/2 szklanki mąki pszennej 50 g drożdży świeżych 5 żółtek 2 jajka 1/2 szklanki cukru 2 cukry waniliowe 1 i 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki roztopionego masła 2 kieliszki rumu szczypta soli 5-6 paczek smalcu - do smażenia Niestety, widziałam to na własne oczy, co tylko utwierdziło mnie w tym, że warto, warto warto zagnieść w domu ciasto i usmażyć w swojej kuchni najlepsze pączki na świecie. JESZCZE CIEPŁE PĄCZKI POSMAROWAĆ POMADĄ CUKIERNICZĄ Składniki na Pomadę Cukierniczą - najlepszy lukier do pączków: 1 szklanka cukru 1 łyżka octu 80-90 ml wody wiórki kokosowe Wszystkie składniki umieścić na głębokiej, ceramicznej patelni. Z tego przepisu na pączki korzystam od lat i nie zamierzam szukać lub eksperymentować z innymi. Jajka i żółtka ubić z cukrem i solą na bardzo puszystą, gęstą masę (ubijałam około 5-7 min.). Jajka i żółtka ubić z cukrem i solą na bardzo puszystą, gęstą masę (ubijałam około 5-7 min.). Właśnie z tych odpowiednio zagniecionych składników wychodzi najlepsze ciasto drożdżowe na pączki i mówię to z pełną odpowiedzialnością. Zagniatając ciasto już wiedziałam że będą idealne, ale nie spodziewałam się, że wyjdą aż tak lekkie, delikatne i z chrupiącą otoczką skrywającą puszyste ciasto w środku. Smażenie: Duże Pączki - na głębokiej patelni rozgrzać smalec do temperatury 175* - można sprawdzić wrzucając skrawek ciasta, powinien wypłynąć na powierzchnie i od razu zacząć się smażyć. Przykryć naczynie talerzem lub lnianą, czystą ściereczką i odstawić na 1,5 godz. do podwojenia lub potrojenia objętości w ciepłe miejsce. Przykryć naczynie talerzem lub lnianą, czystą ściereczką i odstawić na 1,5 godz. do podwojenia lub potrojenia objętości w ciepłe miejsce. Smażyć na średniej mocy palnika, z każdej strony po około 1 min. Składniki na nadzienie: 300 ml śmietanki 30% 3-4 łyżki cukru 1 łyżeczka żelatyny deserowej Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Po tym czasie, lekko podsypując przesianą mąką rozwałkować ciasto na stolnicy: grubość - małe pączuszki - około 1 cm, duże około 2-2,5 cm. Pączki dla cukierni zazwyczaj leżakują w zimnym, tanim oleju, po czym są podgrzewane aka smażone, nieodsączane z nadmiaru tłuszczy, a następnie obtaczane w lukrach. Kiedy osiągnie temperaturę 175* szybko i ostrożnie włożyć pączki, Docisnąć je metalowym sitkiem (używam tego z frytkownicy), tak aby były całe zanurzone w tłuszczu. Zagniatać ciasto około 10 min. Powinno być bardzo napowietrzone, mięciutkie, gęste, sprężyste, lśniące i nie lepić się do rąk. Zagniatać ciasto około 10 min. Powinno być bardzo napowietrzone, mięciutkie, gęste, sprężyste, lśniące i nie lepić się do rąk. Na średniej mocy palnika gotować około 2-3 min., do lekkiego zgęstnienia. Z tego przepisu można przygotować Pączuszki w wersji Mini lub Duże, Tradycyjne Pączki. Smażyć około 2 min. na średniej mocy palnika (trzeba wyczuć temperaturę). Pozostawiam na 20 min. do stężenia lukru (zrobi się też śnieżnobiały), a następnie nadziewam za pomocą rękawa cukierniczego bitą śmietanką. Pamiętam, że często jako dziecko w szkolnym sklepiku kupowałam pączka z bitą śmietaną dla mojego młodszego brata. Kulę ciasta umieścić w dużej misce, można bardzo lekko posmarować kulę odrobiną płynnego, ciepłego masła. Kulę ciasta umieścić w dużej misce, można bardzo lekko posmarować kulę odrobiną płynnego, ciepłego masła. Parę lat temu, kiedy chcąc mu sprawić radość nigdzie nie mogłam kupić takiego paczka - postanowiłam zrobić mu domowego, pachnącego pączuszka z dużą ilością bitej śmietany.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://natomamochote.blogspot.com/2017/02/paczki-z-bita-smietana.html
Na To Mam Ochotę

Na To Mam Ochotę

Paulina z Na To Mam Ochotę

facebook