4 genialne zastosowania skorupek z jajek. Nigdy ich nie wyrzucaj!

Agnieszka
Zdrowie
02.02.2018 9:08
4 genialne zastosowania skorupek z jajek. Nigdy ich nie wyrzucaj!

Skorupki z jajek zazwyczaj lądują w śmietniku. Mają one jednak wiele zastosowań zdrowotnych, dlatego warto je zachować.

 

#Proszek wapniowy

Skorupki z jajek zawierają sporą ilość wapnia. Proszek przygotowany ze skorupek jajek zwiększa gęstość kości, redukuje bóle reumatyczne i zmniejsza wchłanianie tłuszczu. Jak przygotować taki proszek?

Zdjęcie 4 genialne zastosowania skorupek z jajek. Nigdy ich nie wyrzucaj! #1
fot. shutterstock

 

#Skorupki (najlepiej z błonkami) należy przepłukać wodą, umieścić w garnku z wodą i gotować ok. 10 minut.

#Po tym czasie odcedzamy skorupki i rozkładamy na blaszce z piekarnika.

#Pozostawiamy na kilka godzin do całkowitego wyschnięcia.

#Następnie rozgrzewamy piekarnik do 100 stopni i pieczemy skorupki 10 minut.

#Ostatnim krokiem jest roztarcie skorupek na proszek.

 

#Skorupki z jajek na ból stawów

Dzięki zawartości kolagenu, kwasu hialuronowego i glukozaminy, skorupki z jaj doskonale wspomagają pracą stawów i zmniejszają ból.

#Wyszoruj i wyparz skorupki.

#Rozkrusz je i przełóż do słoika.

#Zalej skorupki octem jabłkowym, zamknij słoik i odstaw w zacienione miejsce na 2 dni.

#Po tym czasie skorupki się rozpuszczą. Płyn należy wcierać w bolące miejsca.

 

#Zdrowotna nalewka na mocne kości i odporność z całych jaj

Zdjęcie 4 genialne zastosowania skorupek z jajek. Nigdy ich nie wyrzucaj! #2
fot. shutterstock

 

Składniki:

10 jajek z jasną skorupką

3 kg cytryn

1 litr koniaku

1 litr miodu

 

#Jajka wyszoruj w gorącej wodzie i w całości włóż do dużego naczynia szklanego.

#Zalej je sokiem z cytryn tak, aby całkowicie je zakryć.

#Przykryj otwór słoika lnianą ścierką i włóż słoik do lodówki na 10 dni.

#Po tym czasie skorupka będzie miękka. Wtedy należy zetrzeć całe jajka wraz ze skorupką na tarce.

#Ponownie połącz sok z cytryny i starte jajka.

#W osobnej misce wymieszaj koniak z miodem i połącz z sokiem z cytryny i jajkami.

#Spożywaj 1 dużą łyżkę dziennie.

 

#Naturalny nawóz

Skorupki z jajek zawierają są źródłem wielu minerałów. Dzięki temu doskonale nadają się na nawóz.  Skorupki należy rozdrobnić na mniejsze kawałki i wysuszyć. Przed posadzeniem rośliny w doniczce lub ogrodzie w miejsce sadzenia wrzuć skorupki. Następnie posypuj ziemię wokół rośliny skorupkami co 2 tygodnie.

Zdjęcie 4 genialne zastosowania skorupek z jajek. Nigdy ich nie wyrzucaj! #3
fot. shutterstock

 

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną