Pralinki czekoladowo – orzechowe z whisky

Monika
Desery
01.02.2018 15:38
Pralinki czekoladowo – orzechowe z whisky

Przepis nie zawiera glutenu i jest odpowiedni dla wegan, zapraszam 🙂 Pralinki czekoladowo - orzechowe z whisky Drukuj Ocena: 5.0 /5 ( 4 głos/y ) składniki 200 g masła orzechowego 40 g cukru (najlepiej brązowego) 100 ml mleczka kokosowego (u mnie 85%) 15 g gorzkiej czekolady 40 g orzechów laskowych 2 łyżeczki whisky lub innego alkoholu 30 g cukru pudru Dodatkowo: ok. 85 g gorzkiej czekolady orzechy laskowe do posypania przygotowanie Do garnka daj mleczko kokosowe i brązowy cukier. Całość zagotuj i gotuj na bardzo małym ogniu przez 15 minut co jakiś czas mieszając – dzięki temu powstanie pyszny karmel, który będzie świetną bazą pralinek! Kiedy masa wystygnie uformuj z niej kulki – z podanych proporcji otrzymałam 15 sztuk. Orzechy laskowe zmiel (na przykład w młynku do kawy) lub bardzo drobno posiekaj. Do przygotowania tych pięknych kuleczek użyłam whisky, ale możesz też dodać dowolny inny alkohol lub pominąć ten składnik. Najlepiej daj kulkę na widelec, a za pomocą łyżeczki polewaj czekoladą od góry. Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik). Gotowe kuleczki daj do zamrażarki na 5 – 10 minut. Dodaj do niego 15 g gorzkiej czekolady. Czy przygotowanie pysznych pralinek lub trufli jest czasochłonne i trudne?

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://viagusto.pl/pralinkiczekoladkitrufle-czekoladowo-orzechowe-z-whisky/