Pudding ryżowy z daktylami

Anna
Desery
01.02.2018 11:20
Pudding ryżowy z daktylami

Po tym czasie zlać wodę i ryż zalać 1 1/3 szklanki świeżej zimnej wody dodać szczyptę soli i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem od momentu zagotowania się około 20 minut (pilnować, aby nie wykipiał). Składniki: (na 2 porcje) - 1/2 szklanki ryżu pełnoziarnistego (u mnie ryż Uncle Bens) - 70 - 100 g suszonych daktyli - 200 ml mleczka kokosowego - 1 łyżka soku z cytryny - wiórki czekoladowe lub płatki migdałowe do dekoracji (opcjonalnie) Przygotowanie: - Do ugotowanego ryżu dodać namoczone daktyle razem z mleczkiem kokosowym i sok z cytryny, wszystko blenderem niedokładnie rozdrobnić, tak by były widać cząstki daktyli i ziarna ryżu. Mój pudding składa się z samych naturalnych i zdrowych produktów: ryż pełnoziarnisty, suszone daktyle i mleczko kokosowe, więc nawet osoby będące na diecie mogą śmiało po niego sięgnąć. - Daktyle pokroić na mniejsze kawałki i zalać podgrzanym mleczkiem kokosowym, pozostawić na około 20 minut. Z ryżu można szybko stworzyć smaczny i zdrowy deser, a do tego bez dodatku cukru, gdyż słodycz daktyli jest wystarczająca. - Ryż opłukać zimną wodą, następnie zalać szklanką zimnej wody i odstawić na około 30 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kuchcikgotuje.pl/2016/05/pudding-ryzowy-z-daktylami.html