Ciasto potrójnie orzechowe

Karolina
Ciasta
28.01.2018 19:22
Ciasto potrójnie orzechowe

Składniki: (blacha 25x35) Biszkopt orzechowy: - 4 jajka - 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich - 4 łyżki cukru - 3 łyżki bułki tartej - 1 łyżka mąki pszennej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto miodowe: - 3 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki cukru - 250 g margaryny - 2 łyżki płynnego miodu - 2 jajka - 1 łyżeczka sody Glazura orzechowa: - 250 g pokrojonych orzechów włoskich - 2 łyżki miodu - 4 łyżki cukru - 100 g masła Masa budyniowa: - 500 ml mleka - 1 budyń śmietankowy - 200 g masła - 2-3 łyżki cukru - 2 łyżki kawy rozpuszczalnej - 200 g mielonych orzechów włoskich - likier orzechowy -wedle uznania Przygotowanie: Przełożenie ciasta: Placek miodowy z orzechami + 1/2 masy budyniowej + biszkopt orzechowy + 1/2 masy budyniowej + placek miodowy + dowolna polewa i dekoracja Ciasto miodowe: Jajka roztrzepać z cukrem, sodą i miodem, Margarynę posiekać nożem z mąką, a następnie dodać masę jajeczną i wyrobić jednolite ciasto. Rozwałkować i wyłożyć dno blachy, jedną część upiec na złoty kolor w temp. 180 stopni. Wyłożyć na jedną część ciasta i upiec na złoty kolor. Glazura orzechowa: Wszystkie składniki podgrzewamy w rondelku do momentu zagotowanie, należy zamieszać co jakiś czas, aby się nie przypaliło i ładnie pokryło orzechy. Drugą część wyłożyć na dno blachy i wyłożyć przygotowaną glazurę orzechową. Biszkopt orzechowy: Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić na sztywną pianę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://talerzprzyjemnosci.blogspot.com/2018/01/ciasto-potrojnie-orzechowe.html

Talerz przyjemności

Karolina