MOLE SPOŻYWCZE – skąd się biorą?

Krzysztof
Dom
22.01.2018 13:42
MOLE SPOŻYWCZE – skąd się biorą?

Mole spożywcze to malutkie motylki z brązowym ubarwieniem.

Larwy moli spożywczych są jasnokremowe.

Rozwijają się w magazynach zbożowych i młynach.

Ich jaja często dostają się do opakowań, dlatego też najczęściej przynosimy je do domu wraz z żywnością.

Najczęściej można je spotkać w mąkach, kaszach i w orzechach.


Zawsze po otworzeniu danego produktu zwracaj uwagę czy nie ma jakiś dziwnych elementów w opakowaniu. Szukaj małych białawych kokonów.

Pamiętaj, że mole rozmnażają się w ekspresowym tempie.

Samica składa nawet 200 jaj dziennie więc zabijanie pojedynczych osobników nie przyniesie dobrych efektów.


Najlepszą metodą na mole spożywcze jest niedopuszczenie do ich rozwoju.

Dlatego najlepiej regularnie przeglądać wszystkie szafki i szuflady w których trzymamy produkty spożywcze.

Jeżeli zauważysz jakieś ślady po molach to musisz przeprowadzić generalny porządek.

Pamiętaj, że mole nie lubią chłodu więc w chłodnych miejscach i miejscach narażonych na przeciągi raczej nie będą się rozmnażać.

Zdjęcie MOLE SPOŻYWCZE – skąd się biorą? #1
fot. shutterstock

Można rozwiesić w okolicy kaloryfera suszoną lawendę.

Tego zapachu mole nie lubią.


Można także udać się do sklepu z odpowiednim asortymentem jeżeli chodzi o środki owadobójcze i zakupić odpowiedni preparat.

Dostępne są różne pułapki – naklejki. Wabią one owady, a jak się już przykleją to giną.

Jeżeli masz w kuchni dużo sypkich produktów to warto wrzucić do każdego opakowania po 2-3 liście laurowe.

To również odstrasza szkodniki.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną