Jabłecznik z kaszą jaglaną

Sylwia
Fit
19.01.2018 20:59
Jabłecznik z kaszą jaglaną

Składniki: 1 szklanka suchej kaszy jaglanej (3 szklanki po ugotowaniu) 4 płaskie łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki cukru trzcinowego (można dodać więcej) 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej 1 jajko Masa jabłkowa: 1,3 kg jabłek (ja użyłam szarą renetę) sok z 1/2 cytryny 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej 4 płaskie łyżki cukru trzcinowego 1 płaska łyżka cynamonu Przygotowanie: Kaszę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić i przełożyć do miski. Wymieszać masę jabłkową i rozsmarować równomiernie na wcześniej przygotowanym spodzie ciasta. Pozostałą masą z kaszy jaglanej przykryć masę jabłkową (najlepiej nierównomiernie, wtedy wierzch ciasta będzie chrupiący i w smaku przypominał nieco kruszonkę). Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 10 kawałków (forma o średniacy 24 cm – 26 cm) Połowę masy przełożyć do formy (tortownica o średnicy 24 cm – 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i lekko docisnąć równając spód. Następnie zdjąć folię, przełączyć piekarnik na funkcję grzania od góry w 250 stopniach i piec kolejne 10 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniawedwoje.pl/jablecznik-z-kasza-jaglana/