Warkocz z polędwicy wieprzowej z pieczonymi warzywami

Obiad
19.01.2018 14:40
Warkocz z polędwicy wieprzowej z pieczonymi warzywami

Składniki na 1 duuuuużą lub 2 mniejsze porcje: 500g polędwicy wieprzowej, 4 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę), 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, 1/2 łyżeczki imbiru sproszkowanego, 1/2 łyżeczki papryki cayenne, szczypta estragonu, 1/2 łyżeczki tymianku, sól i pieprz wg smaku. W miseczce wymieszać 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczkę papryki słodkiej wędzonej, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich. Upiekłam warkocz z polędwicy wieprzowej, marynowany przez 3h w tej marynacie i podałam z pieczonymi warzywami i surówką z awokado, bananem, kozim serem i swojskimi kiełkami. Wyłożyć na blachę wyścieloną matą silikonową lub papierem do pieczenia, przykryć papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 25 minut. Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błonek, pokroić na trzy paski odstępując od nasady na około 3cm. Po tym czasie należy wyjąc mięso na talerz, zawinąć w folię aluminiową i dać odpocząć przez około 5-10 minut. Obsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez około 15-20 minut. Surówkę zrobiłam z młodego szpinaku z dodatkiem awokado, banana, kiełków rzodkiewki i pomidorków koktajlowych.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.smakiarmine.pl/przepisy-wytrawne/warkocz-z-poledwicy-wieprzowej-z-pieczonymi-warzywami/