Rolada wołowo-wieprzowa z cukiniowo-pieczarkowo-serowym nadzieniem

Obiad
17.01.2018 22:53
Rolada wołowo-wieprzowa z cukiniowo-pieczarkowo-serowym nadzieniem

Składniki: 500g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe, można użyć dowolne, wg gustu), 2 cebule, 3-4 ząbki czosnku, 1 jajko, 150g cukinii, 150g pieczarek, 150g twardej mozarelli, 1 pęczek pietruszki, przyprawy wg smaku. Ja do farszu dodałam 1 łyżeczkę curry, 1 łyżeczkę papryki słodkiej wędzonej, 1 łyżeczkę pieprzu, 1 łyżkę bazylii i odrobinę soli. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 30-35 minut, następnie rozwinąć folię, zwiększyć temperaturę do 210 stopni i piec przez kolejne 5-10 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Na wierzch farszu wyłożyć podsmażone warzywa, wyrównać, dodać mozarellę pokrojoną w drobną kostkę i całość zawinąć w roladę, pomagając sobie mokrymi dłońmi i matą lub folią. Mięso przełożyć do miski, dodać 1 cebulę startą na tarce na drobnych oczkach, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko i przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Na patelni zeszklić cebulę (na oleju kokosowym), dodać cukinię i pieczarki, smażyć przez około 5 minut.