Makaron orzo z krewetkami i groszkiem

Małgorzata
Obiad
16.01.2018 11:40
Makaron orzo z krewetkami i groszkiem

Polecam, danie jest przepyszne :) SKŁADNIKI 500 g makaronu orzo 450 g średnich krewetek pęczek dymki 200 g mrożonego groszku 1.5 l bulionu warzywnego sok z 1/2 cytryny lub limonki 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka oliwy sól, pieprz, chili w proszku 100 g parmezanu PRZYGOTOWANIE Na koniec dodajemy koncentrat, posiekaną zieloną część dymki i sok z cytryny, doprawiamy całość solą i pieprzem do smaku. Od czasu do czasu warto je zjeść bo są świetnym źródłem białka (mają go więcej niż kurczak), witamin z grupy B oraz potasu, magnezu i fosforu :) Już kiedyś przekonałam się, że krewetki świetnie komponują się z groszkiem i makaronem (spaghetti - przepis TU - KLIK!) , tym razem fajne połączenie z makaronem orzo, przyrządzone bardzo podobnie do risotto :) Zalewamy całość bulionem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu około 15-18 minut, aż makaron wchłonie bulion i będzie miękki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2018/01/makaron-orzo-z-krewetkami-i-groszkiem.html