Baklava

Kasia
Ciasta
13.01.2018 11:52
Baklava

Składniki: 2 opakowania ciasta filo 500 g mieszanki orzechów (włoskich,laskowych i migdałów) 2 łyżeczki cynamonu 1/4 szklanki cukru pistacje drobno posiekane do dekoracji 200 ml klarowanego masła roztopionego syrop szklanka cukru 2 łyżki miodu 180 ml wody 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: syrop wszystkie składniki syropu zagotować w małym garnku, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok 10 minut, aż powstanie konsystencja syropu. Gotowe ciasto nacinamy w kwadraty lub trójkąty i pieczemy w 140 C przez 60 minut, aż ciasto się zarumieni. Układamy płat ciasta, smarujemy go masłem ( używamy do tego pędzelka) i powtarzamy tak cztery razy, następnie wykładamy połowę zmiksowanych orzechów i znowu przekładamy ciastem. Do naczynia miksującego wsypać orzechy i cynamon, następnie wszystko zmiksować tak aby były orzechy w kawałkach oraz zmielone. Przyznam się, że wydanie tego deseru najlepsze jest w wykonaniu mojej młodszej siostry. Słodka Bałkańska przekąska, przekładana warstwowo z ciasta filo, orzechów i miodu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niezlymlynek.blogspot.com/2018/01/baklava.html