Szarlotka z czerstwego chleba

Agnieszka
Ciasta
10.01.2018 15:31
Szarlotka z czerstwego chleba

Poziom trudności: Bardzo łatwe Nie marnuj pieczywa – zrób szarlotkę z chleba To danie jest godne plecenia z wielu względów: jest bardzo proste i nadzwyczaj smaczne, z dodatkiem jabłek smakuje jak szarlotka, jest łatwe do przygotowania i co nie mniej ważne pozwala wykorzystać suchy, czerstwy chleb! Drugie życie pieczywa Można wykorzystać też kawałki suchych bułek, drożdżówek, chałek itp. 3 jajka 2 szklanki mleka 2 łyżki miodu 2 łyżki masła – plus łyżeczka do smarowania formy do pieczenia 2 jabłka Cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, kardamon Przygotowanie: Jeśli nie masz jabłek – do tego puddingu możesz wykorzystać inne świeże owoce, dodać owoce suszone lub z mrożonki. Szarlotkę możecie też polać miodem, syropem klonowym lub z agawy, albo podać z lodami i bitą śmietaną. Czy wiesz, że chleb jest jednym z najczęściej wyrzucanych produktów spożywczych w Polsce? Przepis jest prosty, wychodzi zawsze, smakuje wspaniale i prawie w ogóle nie wymaga pracy. Krok 1 W garnku podgrzej masło, kiedy się rozpuści dodaj miód i wymieszaj, żeby również się roztopił. Szarlotka z chleba to idealny patent na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Dołącz do trendu kuchni zero waste – i nie marnuj pieczywa ani pieniędzy. Dodaj przyprawy oraz – opcjonalnie – suszone owoce. Sprawdź przepis na super prosty, domowy chleb bez zagniatania. Dociśnij, żeby chleb namoczył się w płynie i zaczął nim nasiąkać. Wypróbuj też przepis na błyskawiczne bułeczki śniadaniowe bez drożdży. Zobacz jak zrobić grzeszne śniadanie, czyli przepis na dutch baby.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/klasyczny-pudding-czyli-budyn-z-bulek/