Pita

Sylwia
Śniadania
09.01.2018 14:51
Pita

Czas wykonania: 2 h – 2h 30 min Ilość porcji: 8 sztuk Składniki: 150 g mąki pszennej typ 500 150 g mąki pszennej typ 650 1 łyżeczka soli 15 g świeżych drożdży 200 ml letniej wody ½ łyżeczki cukru 2 łyżki oleju Przygotowanie: W letniej wodzie rozmieszać drożdże i cukier. Wszystkie składniki połączyć ze sobą – ugniatając ciasto ręcznie przez około 20 – 25 minut lub mikserem przez 10 minut używając widełek do ucierania ciast (tych spiralek). Tak przygotowane bułeczki pozostawić na posypaną mąką stolnicę na 20 minut przykryte ścierką lub ręcznikiem papierowym. Piec około 8 – 10 minut w 220 stopniach (do momentu, aż chlebki będą lekko zarumienione). Ciasto przełożyć do miski, posypać mąką, przykryć czystą ścierką i podstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Z każdej części uformować kulkę, którą następnie należy cienko rozwałkować, mniej więcej na grubość 5 mm.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniawedwoje.pl/pita/