Sernik z mango

Ciasta
08.01.2018 22:39
Sernik z mango

Author: Cooking for Emily Ingredients SPÓD 300 g ciasteczek (najlepsze są digestive, ewentualnie inne maślane ale trzeba je lekko posolić) 140 g masła MASA NA SERNIK 4 mango 600 g sera białego na serniki ( ja preferuję Piątnica) 250 mascarpone ⅔ szklanki cukru 6 jajek sok z połowy limonki +ewentualnie mango do ozdoby Instructions 5.0 from 3 reviews Sernik mango Drukuj Prep time 20 min Cook time 2 godzin Total time 2 godzin 20 min Pyszny, rozpływający się w ustach, kremowy sernik mango - u nas obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. U Was może to być ciasto na dzień kobie, urodzinowe czy na walentynki:) Bardzo delikatny i kremowy, rozpływający się w ustach sernik na spodzie z ciasteczek. Pierwotnie robiłam ten spód z ciasteczek divestive, lekko słonych, które świetnie przełamują smak, ale od kilku lat nie mogę ich nigdzie znaleźć, więc używam maślanych ciasteczek, lekko je soląc. Zrobiłam go pierwszy raz naście lat temu na Boże Narodzenie, w ramach urozmaicania menu i tak wszystkim posmakował, że powtórzyłam to w kolejne święta i kolejne.. Po wyłączeniu piekarnika nie otwierać drzwiczek tylko zostawić sernik na minimum 15 minut,następnie uchylić lekko drzwiczki. Robię go jeden raz w roku, dzięki czemu zachowuje swój odświętny charakter i wszystkim u nas kojarzy się ze świętami… jak smak karpia czy makowca. Na koniec dodać mango i sok z limonki. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Mango obrać, oddzielić od pestki i zmiksować na pure. Po całkowitym ostygnięciu wstawić sernik do lodówki ( najlepiej na noc).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://cookingforemily.pl/2017/12/sernik-mango/