Ziemniaki Pommes Anna - idealny dodatek do obiadu

Agnieszka
Obiad
08.01.2018 16:50
Ziemniaki Pommes Anna - idealny dodatek do obiadu

Wstawiamy na palnik, mocno rozgrzewamy i smażymy na ostrym ogniu przez kilka minut (2-3 w zależności od temperatury patelni), po czym naczynie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy około 15 minut. Anna tak często zajadała się pieczonymi ziemniakami w restauracji prowadzonej przez znanego szefa kuchni, Adolphe’a Duglere’a, (jednego z twórców nowoczesnej kuchni francuskiej), że mistrz na cześć powabnej konsumentki ochrzcił danie jej imieniem. Smarujemy masłem płaskie naczynie żaroodporne i wykładamy pierwszą warstwę ziemniaków (będą trzy), układając plasterki na zakładkę – tak żeby zachodziły jeden na drugi. Ziemniaki Pommes Anna z patelni podajemy w taki sposób, że przykrywamy patelnię pokrywką, odwracamy do góry dnem i zsuwamy zapiekankę z pokrywki na półmisek. Znana jest nawet data tego wydarzenia – 1870 r. Kartoflana Anna to danie składające się z zaledwie trzech składników: cieniutko pokrojonych ziemniaków (najlepiej w malakserze), klarowanego masła, soli i pieprzu. 2. Plasterki ziemniaka układamy w rozetę na patelni (najlepiej z grubym dnem, a już obowiązkowo z nieprzywierającym dnem). Ziemniaki Pommes Anna – przygotowanie: Krok 1 Obieramy ziemniaki i kroimy je na cienkie plasterki – najlepiej w malakserze. Palce lizac! POMMES ANNA NA PATELNI Jest też inny sposób przygotowania tej zapiekanki ziemniaczanej – na patelni. Wstawiamy ziemniaki do pieca na 30 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Na tak przygotowaną warstwę układamy jeszcze dwie kolejne, powtarzając procedurę z masłem, solą, pieprzem i natką. Dno patelni lub rondla, takiego który można użyć w piekarniku (a więc z żaroodporną rączką), smarujemy masłem. Jeśli zostało nam jeszcze masło – wylewamy je swobodnie na wierzch ziemniaków. Ziemniaki Pommes Anna mają niesamowitą historię, która mogła wydarzyć się tylko we Francji – kraju smakoszy, gdzie sztuka kulinarna ma swoje korzenie. Przyłączcie się do nas i w tym roku zorganizujcie Święta Zero Waste – bez marnowania żywności. Układamy na nim plastry ziemniaków (tak jak to opisaliśmy wyżej).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/ziemniaki-pommes-anna/