NALEWKA IMBIROWA – jak przygotować? Jakie są zalety?

NALEWKA IMBIROWA – jak przygotować? Jakie są zalety?
05Sty

Nalewka imbirowa od dawna znana jest z tego, że świetnie leczy bóle głowy i bóle stawów.

Jeżeli nie ma przeciwwskazań do spożywania imbiru to taką nalewkę możesz stosować sama w domu.

Jednak jeżeli w Twoim przypadku spożywanie dużych ilości imbiru nie jest wskazane – to lepiej skonsultuj się z lekarzem specjalistą.


Nalewka z imbiru pomoże Ci nie tylko na ból głowy czy stawów – imbir to „lek” uniwersalny.

Łagodzi przeziębienia, rozgrzewa, ułatwia trawienie, działa jak antybiotyk, a także jak syrop na kaszel.

Dodatkowo wspomaga nasze serce, dba o jamę ustną, łagodzi skurcze mięśni, niweluje nudności, a także zwiększa koncentrację.


NALEWKA IMBIROWA

Wszystko czego potrzebujesz to:

  • imbir – ok 300 g,
  • brandy – 600 ml,
  • miód – 2 łyżki,
  • sok z jednej cytryny.
Zdjęcie NALEWKA IMBIROWA – jak przygotować? Jakie są zalety? #1
fot. shutterstock

Na początku obierz imbir i pokrój go w cieniutkie plasterki.

Następnie przełóż imbir do słoika i zalej brandy.

Zakręć szczelnie słoik i odstaw w zaciemnione miejsce na 2 tygodnie.

Pamiętaj, aby co 2 dni wstrząsnąć słoikiem.

Po 2 tygodniach odcedź wodę i dodaj do niej miód i sok z cytryny.

Na koniec dokładnie wymieszaj.


Miksturę należy przechowywać w lodówce i spożywać 1 łyżeczkę przed każdym z trzech głównych posiłków w ciągu dnia.

W przypadku bólu stawów nie stosuj dłużej niż 7 dni.

Ta mikstura dodatkowo oczyści Twoją krew, a także zwiększy i poprawi odporność Twojego organizmu.


Zobacz także świetny przepis na herbatę imbirową!

następna inspiracja
Zobacz nasze filmy:
SKOMENTUJ
następna inspiracja
ZOBACZ RÓWNIEŻ