Torcik tiramisu

Krzysztof
Ciasta
23.04.2014 6:36
Torcik tiramisu

Przepis

Składniki: 30 dag podłużnych biszkoptów do tiramisu; 50 dag mascarpone; 4 jajka; 8 łyżek drobnego cukru kryształu; 2 łyżki kawy rozpuszczalnej; 50 ml likieru amaretto; 2 łyżki ciemnego kakao.

Wykonanie: Kawę rozpuścić w niepełnych 2 szklankach gorącej wody, dodać likier, zawartość zamieszać i ostudzić. Do żółtek wsypać 3/4 przygotowanego cukru w kryształkach i utrzeć mikserem na puszysty krem. Dodać do tego serka mascarpone i wymieszać porządnie całość. Do białek dodać szczyptę soli i ubić to na sztywną pianę. Wsypać pozostały cukier i dalej ubijać całość przez 2 minuty. Połączyć i pomieszać z masą z serkiem mascarpone. Połowę biszkoptów na moment zanurzyć w kawie po czym ułożyć w przeznacoznych do tego naczyniach. Wyłożyć połowę kremu i posypać go połową kakao przez sitko. Ułożyć kolejną, drugą warstwę powtarzając nasączanie biszkoptów i układanie kremu. Deser włożyć na przynajmniej 5 godzin do lodówki. Przed podaniem posypać tiramisu resztą kakao. Deser podawać dobrze schłodzony.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną