Post Dąbrowskiej potrawy świąteczne

Młodzi
Boże Narodzenie
04.01.2018 17:00
Post Dąbrowskiej potrawy świąteczne

Z pora, pietruszki (korzenia), 2 cebul i selera gotujemy wywar warzywny z ulubionymi przyprawami (majeranek, ziele angielskie, pieprz, sól, liść laurowy, lubczyk, koperek). Z powstałej masy formujemy kotlety, które pieczemy w piekarniku 30-40 min. 2 owocowe desery Mus z marchewki. Post Dąbrowskiej przepisy na imprezę/grilla Przepisy na soki i koktajle na poście Ewy Dąbrowskiej Post Dąbrowskiej dania na Wigilię Komentarze: Dziś przedstawiamy Wam potrawy, które mogą zagościć na Waszym stole podczas świąt Bożego Narodzenia, a które powstały zgodnie z zaleceniami, których należy przestrzegać podczas postu dr Ewy Dąbrowskiej. Środek wypełniamy musem (blendujemy miąższ z jabłka z dodatkiem kiwi i grejpfruta). Z włoszczyzny i ulubionych przypraw (majeranek, ziele angielskie, pieprz, sól, liść laurowy, lubczyk, koperek) przygotowujemy bulion warzywny. Można podawać je także z puree z kalafiora. Bulion z makaronem z marchewki i kapusty. Faszerujemy je tartą białą rzodkiewką wymieszaną z niewielką ilością pokrojonego ogórka kiszonego oraz ze świeżym ogórkiem. Kotleciki przygotowujemy z podgotowanego kalafiora zblendowanego z cebulką. Doprawiamy pieprzem i bazylią. 3 dania na ciepło Grillowana cukinia z twarożkiem. Włoszczyznę gotujemy na bulion doprawiając przyprawami do smaku (majeranek, ziele angielskie, pieprz, sól, liść laurowy, lubczyk, koperek). Płaty cukinii przyozdabiamy tak powstałym twarożkiem z kalafiora oraz siekanym szczypiorkiem i rzodkiewką. Następną warstwę będą stanowić: przecier pomidorowy oraz zblendowane z przyprawami różyczki brokuła. Dodajemy do niego świeże liście szpinaku oraz różyczki brokuła, a następnie blendujemy na zupę-krem. Do świeżych liści szpinaku dodajemy grillowane plasterki cukinii, tartą białą rzodkiew oraz kiszony seler pokrojony w kostkę. Jabłka pieczemy około 20-30 minut, polewamy odrobiną soku z cytryny. Podajemy z ugotowaną tartą marchewką i poszatkowaną kapustą białą, które przypominają makaron nitki. Możemy też przybrać liśćmi świeżej mięty. 2 koktajle z wyciskarki do soków Możecie spożywać je wspólnie z rodziną, bo smakują wybornie 😉 3 propozycje zup Brokułowa. Dania są pozbawione nabiału, tłuszczu, węglowodanów, ale z pewnością nie brakuje im smaku. Każdą z nich solimy, pieprzymy, możemy też przyprószyć sprasowanym czosnkiem lub cebulką. Cukinię przekrajamy na pół, doprawiamy na ostro i grillujemy. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy liśćmi świeżej bazylii. Na samej górze przecier pomidorowy posypujemy suszonym czosnkiem, oregano i pieprzem. Lasagne pieczmy w piekarniku na niskich obrotach około 30 minut. Do szatkowanej czerwonej kapusty dodajemy tartą marchew, odrobinę startego imbiru i pokrojonego w kostkę grejpfruta. Dodajemy do niej pokrojonego na malutkie cząstki grejpfruta i posypujemy cynamonem. Aby ten zielony przecier nabrał wyrazistego smaku posypujemy go obficie liśćmi roszponki oraz pokrojonym selerem naciowym.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://mlodzinadorobku.pl/post-dabrowskiej-potrawy-swiateczne/