Pierogi z kapustą i grzybami – uniwersale ciasto i kilka słów o mrożeniu

Zjem
Obiad
22.12.2017 13:46
Pierogi z kapustą i grzybami – uniwersale ciasto i kilka słów o mrożeniu

Ciasto na farsz jest uniwersalne, więc w przyszłości możecie je wypchać ulubionymi owocami, białym serem na słodko, fetą i szpinakiem – czym tylko będziecie chcieli. A lepienie działa na mnie kojąco – więc wszystkim polecam 🙂 A poniżej rekomenduję do wglądu zestaw 12-stu sprawdzonych słodkich przepisów na świąteczny stół – makowce, serniki, tarty, kompot z suszu, a nawet piernikowe lizaki dla dzieci. Wystarczy zapisać się na listę, a bezpłatny e-book po chwili wyląduje na Twojej skrzynce – w razie pytań proszę o kontakt mailowy: [email protected] (Odwiedzono 2 886 razy, 1 wizyt dzisiaj) Składniki – ciasto: 350g mąki pszennej + odrobina do podsypania, 1 jajko, 180-220 ml przegotowanej gorącej wody, łyżka soli, łyżka oleju rzepakowego Składniki – farsz: 800g kiszonej kapusty, 20g suszonych grzybów, 2 średnie poszatkowane cebule, łyżka masła klarowanego, sól i pieprz Przygotowanie: Zaczniemy od farszu. Grzyby opłucz na sicie, następnie zalej je zimną wodą i odstaw na kilka godzin lub na całą noc. Rady: Ważnym jest, aby ciasto na pierogi z kapustą i grzybami, którego aktualnie nie używasz było przykryte ściereczką – dzięki temu nie zeschnie. Pierogi z kapustą i grzybami możesz zamrozić surowe lub ugotowane – w tym poście możesz więcej na ten temat przeczytać. Przepis na farsz i ciasto opisałam bardzo drobiazgowo – licząc, że osoby, które jeszcze nigdy nie lepiły pierogów będą miały oparcie w przedstawionych radach. I od razu nakładaj na nie farsz – możesz to robić łyżką, ja lubię formować ręcznie farsz. Gdy się zagotuje zdejmij na chwilę pokrywkę i później znów ją połóż na garnku. Mieszaj co jakiś czas kapustę i kontroluj stan wody, w razie potrzeby dolej. Ugotowaną i przestudzoną kapustę odcedź, posiekaj drobno lub, tak jak ja przepuść przez maszynkę do mięsa. Proponuję zrobić ich więcej i zamrozić – będą na później 🙂 Pierogi, które czekają na gotowanie lub mrożenie, też powinny być przykryte ścierczką. 🙂 Można ja podawać z barszczem czerwonym lub potraktować jako danie główne i polać roztopionym masłem/smalcem z zarumienioną cebulką. Kapustę kiszoną włóż do garnka i ugotuj ją w małej ilości wody – nakryj pokrywką. Gotowe pierogi odłóż na czysty ręcznik i nakryj je, bo inaczej zeschną. Po wskazanym czasie ugotuj grzyby w tej samej wodzie, w której się moczyły.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zjem-cie.pl/pierogi-z-kapusta-i-grzybami/