Piernik

Wiesław
Boże Narodzenie
20.12.2017 20:19
Piernik

Delikatny, puszysty, wilgotny o zapachu i smaku przypraw korzennych Wymiary formy: 2 blachy 12x36 cm Składniki: ciasto: - 1/2 kg mąki pszennej - 4 lub 5 jajek - 1 szklanka cukru pudru - 1 kostka margaryny - 10 łyżek miodu płynnego - 1 1/2 przyprawy do piernika - 1 cukier waniliowy - 2 łyżeczki sody - 1/2 szklanki kwaśnej śmietany - 1 szklanki cukru - 1/2 szklanki wody Przygotowanie: karmel: Następnie wlewamy wodę i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia, po czym studzimy. ciasto: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy żółtka, cukier waniliowy, miód, karmel, mąkę z sodą, przyprawy oraz śmietanę. Przepis na ten piernik mam od Mamy szwagra - w naszej rodzinie każdy się nim zachwyca, a żadna kucharka nie umie mu dorównać :) Szklankę cukru wsypujemy na patelnię lub garnek emaliowany, prażymy do rozpuszczenia i zbrązowienia na małym ogniu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.obzarciuch.pl/2013/11/piernik.html