KACZKA W JABŁKACH Z POMARAŃCZAMI

KAROLINA
Obiad
20.12.2017 12:12
KACZKA W JABŁKACH Z POMARAŃCZAMI

Sprawdźcie mój przepis i zróbcie sobie kaczkę! SKŁADNIKI: - 1 duża wiejska kaczka (około 3 kg) - 1 cała przyprawa do drobiu staropolska - 3-4 listki laurowe - 4 ząbki czosnku - 1 mała cebula - 9 małych jabłek kwaskowatych - skórka starta na tarce z 2 pomarańczy - sok z 1 pomarańcza - 2-3 szczypty soli - gałązka rozmarynu WYKONANIE: - kaczkę umyj i osusz ręcznikiem papierowym - natrzyj przyprawą i odstaw do lodówki na 24 godziny - kaczkę wyjmij z lodówki i poczekaj aż nabierze temperatury pokojowej - na dno naczynia włóż pokrojone w ćwiartki jabłka, czosnek, ułóż kaczkę - do środka kaczki wlej sok z pomarańczy i dodaj gałązkę rozmarynu - na wierzch dodaj listki laurowe i obsyp otartą skórką z pomarańczy - przykryj naczynie i wstaw do piekarnika - temp pieczenia 180 stopni C, czas: 3 godziny i 10 minut (waga kaczki 3 kg) Jak widzicie skórka na nóżkach kaczki, odsunęła ładnie kość, a skórka na piersiach jest bardzo cieniutka i wytopił się z niej tłuszcz. Pieczemy ją bez żadnego tłuszczu, ponieważ kaczka jest dość tłusta i tłuszcz, który będzie się z niej wytapiał podczas pieczenia w zupełności wystarczy. Dzisiaj chciałabym Was zachęcić do przygotowania przepysznej i mięciutkiej, rozpływającej się w ustach kaczki wiejskiej w jabłkach z dodatkiem pomarańczy. Kaczkę pieczemy w niższej temp niż kurczaka bo maksymalnie 180 stopni C, jak również czas pieczenia jest znacznie dłuższy. KACZKA W JABŁKACH Z POMARAŃCZAMI Jak przygotować kaczkę w jabłkach? Kaczka kiedyś wydawała mi się i nie raz była niezłym wyzwaniem kulinarnym, tym bardziej wiejska kaczka, którą na prawdę aby zrobić mięciutką trzeba posiąść trochę wiedzy i praktyki. Tą olbrzymią kaczkę piekłam trzy godziny i 10 minut w temp. 180 stopni C.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smykwkuchni.blogspot.com/2016/12/kaczka-w-jabkach-z-pomaranczami.html