Sernik na korzennym spodzie z polewą czekoladową i orzechami

Anna
Boże Narodzenie
19.12.2017 20:00
Sernik na korzennym spodzie z polewą czekoladową i orzechami

Spód: 40g masła 1-2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu (zależy jak słodko lubicie) 1 jajko 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub cynamonu ½ łyżeczki proszku do pieczenia** Masa serowa: 0,5 kg twarogu trzykrotnie zmielonego lub dobrej jakości wiaderkowego (polecam Piątnicy), ewentualnie zblendowany twaróg 250g jogurtu greckiego 1 opakowanie budyniu waniliowego lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej*** 2 jajka 1 łyżeczka olejku/ekstraktu waniliowego 50-100g ksylitolu lub erytrytolu (zależy jak słodko lubicie, ja dałam 50g i masa była lekko słodka) osoby z nietolerancją glutenu powinny użyć mąki owsianej bezglutenowej **osoby z nietolerancją glutenu powinny użyć proszku do pieczenia bezglutenowego *** mąką ziemniaczana jest bezglutenowa, w przypadku użycia budyniu powinien on być bezglutenowy dla osób z nietolerancją Smacznego W tym roku, w moim domu, świąteczna atmosfera zagościła znacznie wcześniej i to nie tylko w kuchni. To samo jest ze studzeniem, sernik nie lubi zbyt dużej różnicy temperatur, od razu opada, stąd najlepiej go zostawić w piekarniku, by stopniowo ostygł. Ze spodu ciasta powinny być także zadowolone osoby z nietolerancją glutenu. Ze spodu ciasta powinny być także zadowolone osoby z nietolerancją glutenu. Studzić w zamkniętym piekarniku. - Polewa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać 2 łyżki mleka. Sernik to ciasto, które wymaga wg mnie miłości i cierpliwości, nie lubi pośpiechu, dlatego nie wyobrażam sobie świąt bez tego wypieku. Sernik na korzennym spodzie z polewą czekoladową idealnie wpasowuje się w ten trend. Polewa: 60g gorzkiej czekolady 2 łyżki mleka Przygotowanie: - Składniki na spód wrzucić do miski. Na wierzchu ułożyć pokrojone na paski orzechy pecan, mogą być też połówki. Im dłuższe miksowanie tym masa serowa się bardziej napowietrza, czyli sernik rośnie wysoki i szybko potem opada.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://fabrykapomyslow50.blogspot.com/2017/12/sernik-na-korzennym-spodzie-z-polewa.html