Pijana śliwka-ciasto

Beata
Ciasta
19.12.2017 0:20
Pijana śliwka-ciasto

Krem 200 g masła 2 budynie waniliowe lub śmietankowe z cukrem 1 l mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej cukier (w razie potrzeby) Budynie, mąkę ziemniaczaną i cukier wymieszać z mlekiem, a następnie zagotować stale mieszając, aby budyń się nie przypalił. Ciasto 5 jajek rozm M 3/4 szklanki cukru 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mleka Składanie ciasta blat ciasta nasączyć syropem z śliwek w którym się moczyły krem śliwki powciskać lekko w krem nasączony blat ciasta śliwki polewa czekoladowa pijana śliwka Dodatkowo 350 g suszonych śliwek bez pestek 3 łyżki cukru 1/2 szklanki wody 1/3 szklanki rumu lub wódki Śliwki włożyć do rondelka, wlać wodę i wsypać cukier. Do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 40 minut do tzw suchego patyczka. W zakładce CIASTA na moim blogu znajdziecie przepisy na inne smaczne ciacha, które Wam polecam. Odstawić całość najlepiej na całą noc. śliwki odsączyć na sicie, a zalewę pozostawić do nasączenia ciasta.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakiuczucie.blogspot.com/2017/12/pijana-sliwka-ciasto.html

smak i uczucie

Beata