Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i pieczarkami

Ewelina
Zapiekanki
20.04.2014 11:04
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i pieczarkami

Przepis

Dla 3 osób:

1 kg ziemniaków

2 filety z kurczaka

50 dag pieczarek

2 jajka

15 dag startego żółtego sera

15 dag kiełbasy żywieckiej

3 łyżki mleka

przyprawa do ziemniaków

sól, pieprz

ketchup

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w cienkie plasterki, podsmażamy na maśle. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Smażymy do wyparowania płynu. Kurczaka oczyszczamy, rozbijamy na cienkie kawałki i kroimy w paseczki. Podsmażamy na oleju, dodajemy sól i pieprz.

Żaroodporną formę smarujemy margaryną, wykładamy pokrojone w plasterki ziemniaki i oprószamy przyprawą do ziemniaków. Następnie układamy podsmażonego kurczaka, a potem pieczarki. Polewamy keczupem i przykrywamy kolejną warstwą ziemniaków, które również oprószamy przyprawą. Całość polewamy jajkami roztrzepanymi z mlekiem, układamy plastry kiełbasy i posypujemy żółtym serem. Wkładamy do piekarnika, przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną