Adwentowe ciasteczka z białek

Bernadeta
Ciasta
11.12.2017 22:27
Adwentowe ciasteczka z białek

Adwentowe ciasteczka z białek 3 białka 300 g cukru 150 g mielonych migdałów 150g mielonych orzechów laskowych łyżeczka przyprawy do pierników sok z 1/2 cytryny 150 g cukru pudru posypka czekoladowa Białka ubić na sztywno, a następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając aż masa będzie sztywna i szklista. Następnie zawinąć w folię i wstawić do zamrażalnika na całą noc (w oryginale było że wystarczy na godzinę do lodówki ale po tym czasie moja masa nadal była zbyt miękka). A że cierpię na nadmiar białek w zamrażalniku postanowiłam wykorzystać przepis z grudniowego wydania miesięcznika Sól i Pierz na piernikowe księżyce. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na 2h. Piekarnik rozgrzać do 175st, piec ciasteczka ok 10-12 minut do lekkiego zrumienienia. Jedyny minus to za czas jaki trzeba im poświęcić i to że wbrew temu co było w przepisie wcale tak łatwo nie twardniała i trudno się ją wałkowało bo bardzo szybko miękła.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.mojkulinarnypamietnik.pl/2011/12/adwentowe-ciasteczka-z-biaek.html
Bernika-mój kulinarny pamiętnik

Bernika-mój kulinarny pamiętnik

Bernadeta