SAŁATKA ZE ŚLEDZIEM W OLIWKACH I KAPARACH

KAROLINA
Przekąski
04.12.2017 22:50
SAŁATKA ZE ŚLEDZIEM W OLIWKACH I KAPARACH

SKŁADNIKI na 4 porcje: - 1 opakowanie śledzi MR ŚLEDŹ SEKO zielonymi oliwkami i kaparami - 1 duża lub dwie mniejsze gruszki - 1/2 cebuli czerwonej - 1 burak ugotowany i obrany ze skórki - kilka jabłuszek kaparowych - listki bazylii - oliwa z oliwek + zalewa z opakowania Gruszki i buraka kroimy na bardzo cieniutkie plasterki. Zazwyczaj śledzie podajemy albo w zalewie z oliwy, oleju bądź octowej, bądź w formie sałatki czy to z majonezem czy ze śmietaną. Składniki układamy na półmisku zaczynając od buraczka, gruszki, poprzez cebulkę, wykładamy oliwki z opakowania ze śledzi, jabłuszka kaparowe eksponujemy ogonkiem ku górze. Ale pierwsze skrzypce gra pięknie wyeksponowany śledź w zalewie z dodatkiem oliwek i kaparów, dzięki czemu ma bardzo ciekawy i lekko śródziemnomorski smak. I tak o to przygotowałam sałatkę teksturą przypominającą troszkę carpaccio, ze względu na cieniusieńkie plasterki buraczków i gruszki. Dzisiaj chciałam Wam pokazać i podzielić się z Wami pysznym przepisem na śledzia!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smykwkuchni.blogspot.com/2016/11/saatka-ze-sledziem-w-oliwkach-i-kaparach.html