Placuszki z cukinii i pieczarek

Ewelina
Obiad
16.04.2014 14:46
Placuszki z cukinii i pieczarek

Przepis

Placuszki z cukinii i pieczarek

Składniki:

250 g cukinii

200 g pieczarek

1 niewielka cebula

1 małe jajko

1 czubata łyżka mąki pszennej

szczypta soli

szczypta pieprzu

1/3 łyżeczki curry

1 łyżka posiekanego koperku

olej do smażenia

Do podania:

tzatziki

Cukinię obieram ze skórki, ścieram na tarce na dużych oczkach, posypuję solą i odstawiam na sicie na ok. 20 minut. Po tym czasie dokładnie odsączam z soku. Pieczarki myję i oczyszczam, kroję na mniejsze kawałki i podduszam w rondelku aż odparują wodę. Do miski przekładam startą cukinię, podduszone pieczarki, drobno posiekaną cebulę. Wbijam jajko i wsypuję mąkę. Doprawiam do smaku przyprawami i koperkiem, dokładnie mieszam wszystkie składniki.

Na patelni rozgrzewam olej, łyżką nabieram masę i smażę niewielkie placuszki z obu stron do zrumienienia. Osączam z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podaję na ciepło z ulubionym sosem.

Smacznego! :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną