Zapiekanka arabska z bakłażanem

Sylwia
Obiad
01.12.2017 16:22
Zapiekanka arabska z bakłażanem

Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 6 Składniki: 400 g bakłażana (2 sztuki) 125 g sera mozzarella 250 g mięsa mielonego 700 g przecieru pomidorowego (passaty) 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki przyprawy garam masala (link poniżej) 100 g orzechów arachidowych niesolonych 1 łyżka harissy (zrobiłam samodzielnie: 70 g papryki chilli, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka oliwy) sól olej do smażenia Przygotowanie: Bakłażan pokroić w plastry o grubości 0,5 – 1 cm, ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut, następnie ściągnąć folię i zapiec od góry na złoty kolor przez kolejne 10 – 15 minut. Piec partiami (plasterki nie powinny na siebie nachodzić) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni po 7 – 9 minut z każdej strony. Bakłażany muszą być dobrze podpieczone na brązowy kolor z obu stron, tak aby wyparowała z nich cała woda. Po upieczeniu dodać przyprawę garam masala (link do przyprawy poniżej) i szczyptę soli, wymieszać i smażyć jeszcze przez 2 – 3 minuty. Następnie ułożyć warstwowo: bakłażany, mięso, sos pomidorowy, kolejną warstwę bakłażanów, mięsa i sos, na wierzch ułożyć ostatnią warstwę bakłażanów, orzeszki i plastry sera. Jest ona nazwana zapiekanką arabską, ponieważ zawiera harissę – ostrą pastę używana w Tunezji z dodatkiem indyjskiej przyprawy garam masala. Posiekać jedną cebulę i usmaż na łyżce oleju razem z przeciśniętym czosnkiem przez około 5 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniawedwoje.pl/zapiekanka-arabska-z-baklazanem/