Wigilijny karp smażony w miodzie i curry

Katarzyna
Boże Narodzenie
01.12.2017 10:40
Wigilijny karp smażony w miodzie i curry

Możemy przygotować ją w galarecie, w zupie, w sałatce, w formie pulpecików, a także podawać zapieczoną lub smażoną. Otóż ryba ma dwojakie znaczenie: z jednej strony odwołuje się do chrztu (żywiołem ryby jest woda), a z drugiej strony symbolizuje eucharystię – pokarm chrześcijan. Polacy najczęściej decydują się na wybór tradycyjny i polski: czyli karp, choć coraz częściej pojawiają się także łososie, dorsze, a nawet pstrągi. Na patelni rozgrzać olej, obtaczać dzwonki w bułce tartej, jajku i ponownie w bułce. A ty na jaką rybę zdecydujesz się w tym roku? Nie ważne pod jaką postacią występuje- ważne aby znalazła się wśród 12 dań.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2017/12/wigilijny-karp-smazony-w-miodzie-i-curry.html