MAKOWIEC IDEALNY NIE TYLKO NA ŚWIĘTA

KAROLINA
Obiad
30.11.2017 17:39
MAKOWIEC IDEALNY NIE TYLKO NA ŚWIĘTA

To jedziemy z tym tematem, bo ciasto wyszło mi fenomenalnie i teraz to mogę wystawić język tym co niby wiedzą lepiej ;-) PRZEPIS NA MAKOWIEC NA ŚWIĘTA MASA MAKOWA: - 300 g maku niebieskiego - 1/3 szklanka posiekanych migdałów bez skórki - 1/3 szklanki posiekanych orzechów nerkowca - 1/3 szklanki skórki pomarańczowej - 1/3 szklanki oleju Wielkopolskiego - 3/4 szklanki liofilizowanej żurawiny - 6 łyżek masła orzechowego z orzechów laskowych - 1/3 szklanki miodu - 1/3 szklanki cukru - 2 łyżki nasion chia Mak gotujemy przez 12 minut, odcedzamy na sitku, dodajemy pozostałe składniki i odstawiamy na 1 godzinę. CIASTO DROŻDŻOWE NA MAKOWCA: ( z podanych składników otrzymasz 3 duże makowce, na jedną standardową blachę) - 500 g mąki pszennej tortowej - 1/2 paczki drożdży świeżych - 1/2 szklanki mleka - 1/2 kostki masła - 1/2 szklanki cukru pudru - 2 duże jajka ekologiczne Mąkę przesiej przez sitko, zrób wgłębienie. Darowałam sobie wszystkie rady starszyzny w domu i postanowiłam zrobić makowiec po nowemu, po młodemu, rzec bym mogła ;-))) Makowiec dla każdej młodej gospodyni, z bardzo dużą ilością dodatków w masie, bo właśnie taki mi się marzył z liofilizowaną żurawiną, orzechami włoskimi, nerkowca, migdałami, skórka pomarańczową i masłem orzechowym, i taki gdzie nie ma mowy o żadnym kręceniu maku! Dzisiaj mam dla Was przepyszny przepis na makowiec, szczerze powiedziawszy, to chyba nigdy sama w domu nie robiłam makowca, zawsze albo piekłam go z mamą na Święta, albo pomagałam mojemu Lubemu, który to jest mistrzem ciasta drożdżowego. Skutecznie zniechęcało mnie też wiele pracy przy tym cieście, ale pomysł na TEGO makowca, pojawił mi się w głowie, czytając o konkursie W tym czasie jajka ucieramy na puch z cukrem. Podgrzej mleko, powinno być letnie, a nie gorące, dodaj do niego drożdże i 2 łyzki cukru, wymieszaj i wlej w głębienie w mące. Każdą rolkę umieszczamy w papierze do pieczenia (zawijamy jak cukierka) pozostawiając luzu na 2-3 palce. Po tym czasie zaczynamy zagniatać ciasto, dodajemy jajka z cukrem, resztę mleka i zagniatamy ciasto energicznie. Łyżką zagarnij trochę mąkę i wymieszaj, tak powstaje zaczyn na ciasto.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smykwkuchni.blogspot.com/2017/11/makowiec-jeszcze-wciaz-modej-gospodyni.html