Tarta ze szpinakiem i salami

Zapiekanki
29.11.2017 21:06
Tarta ze szpinakiem i salami

Polecam Wam także przepisy: – pizza z patelni – pizza z ciasta francuskiego – pizza z salami – pizza na tortilli – tarta z rabarbarem Przygotowanie: ok 1 godzina Składniki: – opakowanie ciasta francuskiego – 150 g świeżych liści szpinaku – 2 ząbki czosnku – 3 jajka – 250 ml śmietany 18% – 3/4 szklanki sera żółtego dojrzewającego – 10-15 plasterków salami (np z papryką) Przygotowanie: Tarta w słonej wersji czyli popularny Quiche – choć nie do końca bo tym razem nie użyłam ciasta kruchego a gotowego ciasta francuskiego. Ciasto wkładacie do piekarnika na 15 min, następnie wyjmujecie, wysypujecie groch i usuwacie papier do pieczenia i wkładacie na kolejne 5 min. Na papier wysypujemy groch lub ryż mające spowodować że ciasto nam nie wyrośnie (ja mam w szafce porcję grodu która jest używana tylko do tego celu). W międzyczasie należy przygotować nadzienie – liście szpinaku sparzyć gorącą wodą, osuszyć i lekko posiekać (nie zbyt drobno). Na upieczone ciasto wyłożyć salami, tak aby pokrywało większość powierzchni ciasta (dół). Wlać na salami masę a następnie kilka plasterków salami położyć na górze.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://nietylkopasta.pl/tarta-ze-szpinakiem-i-salami/