Puree ziemniaczano-kalafiorowe

Agata
Obiad
29.11.2017 19:25
Puree ziemniaczano-kalafiorowe

Witamina B9 (kwas foliowy) 57 µg Kwas pantotenowy 0,667 mg Wapń 22 mg Żelazo 0,42 mg Magnez 15 mg Fosfor 44 mg Potas 299 mg Sód 30 mg Cynk 0,27 mg Miedź 0,04 mg Mangan 0,16 mg Selen 0,6 µg Fluor 1 µg Fitosterole 18 mg Kalafior w kuchni Puree ziemniaczano-kalafiorowe Składniki: 1000 g ziemniaków 1 opakowanie kalafiora Poltino 2 łyżki masła 2-3 łyżki mleka sól 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej pieprz posiekana natka pietruszki Wykonanie: 30 minutZiemniaki obieramy i kroimy w grube plastry. Wartości odżywcze w 100 g Kalorie (wartość energetyczna) 25 kcal / 105 kJ Białko 1,92 g Tłuszcz ogółem 0,28 g Kwasy tłuszczowe nasycone 0,130 g Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,034 g Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,031 g Kwasy tłuszczowe omega-3 0,015 g Kwasy tłuszczowe omega-6 0,016 g Węglowodany 4,97 g Błonnik pokarmowy 2 g Witamina E 0,08 mg Witamina K1 15,5 µg Witamina C 48,2 mg Witamina B1 0,050 mg Witamina B2 0,060 mg Witamina B3 (PP) 0,507 mg Stracimy witaminy i sulforafan, a minerały zostaną w wodzie, którą odlejemy, dlatego warto przygotowywać go w inny sposób; na przykład gotować na parze, smażyć lub piec w piekarniku. Podobnie jak inne kapustne, kalafior zaliczany jest do głównych źródeł substancji pochodzenia roślinnego o działaniu przeciwnowotworowym, a to dzięki zawartości związków fitochemicznych izotiocyjanianów (w tym sulforafan) i indoli, które cechują się dużą aktywnością antynowotworową. Ziemniaki i kalafiora ugotowałam na parze - wtedy warzywa zachowują najwięcej smaku i wartości odżywczych - potem zrobiłam z nich puree, dodałam masło i przyprawy. W sklepach znajdziemy również piękną fioletową odmianę kalafiora i odmianę romesco, która jest zielona i zawiera sporą ilość antyutleniaczy. Związki te uwalniają enzymy wewnątrzkomórkowe izolujące i unieszkodliwiające kancerogeny, czyli substancje rakotwórcze, a także przyśpieszają proces pozbywania się toksyn z organizmu, poprzez poprawienie zdolności wątroby do neutralizacji substancji potencjalnie toksycznych. Możemy do niego dodać nieco selera z chrzanem , wtedy będzie charakterne, albo delikatnego kalafiora, wtedy będzie aksamitne i kremowe. Jadalny jest mięsisty kwiatostan, nazywany różą - a le ja też lubię chrupać głąb - osiągający około 25 cm średnicy i wagę nawet 2 kg. Polacy znają kalafior dzięki królowej Bonie, która sprowadziła kalafior do Polski na przełomie XVI i XVII wieku. Wszystko co cenne w kalafiorach i brokułach zginie, gdy będziemy je godzinami gotować. Sulforatan to także przeciwutleniacz, który wraz z witaminą A, C i betakarotenem niszczy wolne rodniki spowalniając starzenie się skóry. Warzywa krzyżowe, w tym kalafior i brokuł, mają właściwości gazotwórcze.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2017/11/puree-ziemniaczano-kalafiorowe.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Kremowe Puree ziemniaczano-kalafiorowe - idealne na obiad

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 10 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 150 kcal
  • Tłuszcz: 5g
  • Węglowodany: 27g
  • Białko: 4g

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 mały kalafior
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku

Przepis

To puree ziemniaczano-kalafiorowe to doskonały dodatek do każdego obiadu. Jest kremowe, delikatne i pełne smaku. Ziemniaki i kalafior tworzą wspaniałą kompozycję, a dodatek masła i mleka nadaje puree niepowtarzalnej kremowości. Ten przepis jest niezwykle prosty i szybki do wykonania. Wystarczy kilka składników, które zazwyczaj mamy w domu, aby stworzyć coś wyjątkowego. To danie to doskonały sposób na wykorzystanie ziemniaków czy kalafiora, które zostały nam z poprzedniego dnia. Puree ziemniaczano-kalafiorowe to danie, które zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia. Idealne dla wegetarian, ale z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi zdrowego i smacznego jedzenia. Spróbuj tego przepisu już dziś i przekonaj się, jak pyszne jest to puree. Ciesz się smakiem idealnie ugotowanych ziemniaków i kalafiora, zmiksowanych do kremowej konsystencji. Ten przepis z pewnością stanie się jednym z twoich ulubionych. Smacznego!

  • Obierz ziemniaki, umyj i pokrój na małe kawałki. Odstaw na bok.
  • Kalafiora podziel na różyczki i umyj.
  • W dużym garnku zagotuj wodę, następnie wrzuć do niej ziemniaki i kalafior. Gotuj do miękkości.
  • Gdy ziemniaki i kalafior będą już miękkie, odcedź i przetransportuj do dużej miski.
  • Dodaj do nich masło, mleko, sól i pieprz. Następnie użyj blendera, aby zmiksować składniki do konsystencji puree.
  • Podawaj gorące jako dodatek do głównego dania. Smacznego!