Ciasteczka orzechowe

Ciasta
28.11.2017 18:14
Ciasteczka orzechowe

Składniki: (ok. 100 szt. ciasteczek o średnicy 5 cm.) - 230 g. mąki pszennej + do podsypywania podczas wałkowania - 150 g. krupczatki - 100 g. cukru pudru - 120 g. zmielonych orzechów włoskich - 250 g. masła - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - 10 kropli migdałowego aromatu do ciast - 100 szt. łuskanych połówek (lub ćwiartek) orzechów włoskich Masło wyjmij z lodówki na kilka godzin przed przygotowywaniem ciastek. Po wyjęciu z pieca pozostaw na 2 minuty na blaszce, aż trochę ostygną. Rozwałkowuj posypując sporo mąką na grubość około 0,5 cm., wykrawaj kółeczka (np. kieliszkiem). Układaj na natłuszczonych blaszkach (w niezbyt dużych odstępach, urosną tylko trochę).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://deliciousplacebynatalia.blogspot.com/2017/11/ciasteczka-orzechowe.html