Krem z Jarmużem, Jabłkiem i Mlekiem Kokosowym

Joanna
Zupy
22.06.2017 5:06
Krem z Jarmużem, Jabłkiem i Mlekiem Kokosowym

Jarmuż to obfite źródło witaminy C, folacyny, wapnia; według ODS , 1 ½ filiżanki ugotowanego jarmuż( czyli 1 ½ miarki cups ) zawiera tyle samo wapnia co 1 filiżanka mleka – zatem liście jarmużu mogą być dodatkowym źródłem dostarczanego wapnia. Przepis na Krem z Jarmużu, Jabłka i Mleka Kokosowego 1 średnia cebula ( pokrojona w kostkę) 1 średnia cukinia ( pokrojona w kostkę) 2 ząbki czosnku 4 filiżanki ( miarki cup) bulionu z kurczaka z warzyw lub wody Ze względu na swój ostry i specyficzny smak, jarmuż jest często nielubianym warzywem; przyrządzenie zupy z jarmużu może być więc idealnym pomysłem na to aby wprowadzić te często omijane warzywo do diety – Dlaczego więc należy jeść jarmuż ? Wartość Odżywcze Zupy Około 4 1 porcja to około: 265 kcal Potasu: 1203 mg Błonnika: 4.9 g Białka: 11.1 g Tłuszczy: 12.1 g Wit. 1 jabłko 1/8 łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki kminu rzymskiego ½ filiżanki ( miarki cups) mleka kokosowego 2. Do gotującego się wywaru dodajemy podsmażone warzywa jak również i jarmuż, pokrojone w kostkę jabłko i wszystkie przyprawy. Dzięki kminowi rzymskiemu smak zupy zyskuje szlachetny i intensywny aromat; wyrazista nuta mielonego kminu doskonale eliminuje lekko pieprzowy i gorzkawy smak jarmużu. Jedzmy więc jarmuż do woli, bo w tych pięknie zielonych listkach zawarte są same korzyści zdrowotne. Garść Jarmużu ( około 10 pełnie wypełnionych filiżanek (cups) pokrojonego jarmużu)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://harmoniacialaiumyslu.wordpress.com/2016/10/19/krem-z-jarmuzem-jablkiem-i-mlekiem-kokosowym/