Kapuśniak na mięsie drobiowym

Zupy
19.03.2017 21:28
Kapuśniak na mięsie drobiowym

Składniki: 2 udka z kurczaka (ok. 550 g) 300 g kiełbasy z kurczaka ok. 500 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 1 pietruszka 2 duże marchewki kawałek selera 1 por (tylko jasna część) pęczek natki pietruszki 6 suszonych liści laurowych 2 łyżeczki suszonego majeranku 1 duży ząbek czosnku ok. 5 ziaren ziela angielskiego 4 średnie ziemniaki sól do smaku (ok. 1,5 łyżeczki) pieprz do smaku (ok. 0,5 łyżeczki) olej do smażenia Marchewki, pietruszkę, selera i cebulę obrać. Na koniec dodać kiszoną kapustę (przepłukaną wcześniej wodą) i gotować pod przykryciem jeszcze ok. 30 minut. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu, aż warzywa zmiękną i powstanie aromatyczny bulion. Bulion odcedzić przez sitko (aby wyjąć warzywa i kurczaka) i odstawić na palnik. Dodać natkę pietruszki, pora, wyciśnięty ząbek czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, sól i pieprz. Z przepisu uzyskacie ok. 2,5 litra zupy. Kiełbasę podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.bullio.pl/kapusniak-na-miesie-drobiowym/