Przepis na kwaśnicę

Zupy
10.03.2017 9:11
Przepis na kwaśnicę

Polecam Wam także inne przepisy: – zupa gołąbkowa – przepyszne gołąbki z włoskiej kapusty – zupa cebulowa z grzanką – genialna zupa z białej cebuli – musisz jej spróbować – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z ziemniaków ze śledziem – krem z białych szparagów – zupa krem z fenkuła – najbardziej klasyczny krem z pomidorów KWAŚNICA PRZYGOTOWANIE: 1,5 h Ilość porcji: 6-7 SKŁADNIKI: – 600 g surowych żeberek – 400 g wędzonych żeberek – 300 g wędzonego boczku – 3,5 litra wody – 3 ząbki czosnku – 20 suszonych grzybów (prawddziwków, podgrzybków) – 5 dużych ziemniaków – 700 g kiszonej kapusty (im bardzej kwaśna tym lepiej) – 2 łyżeczki soli – 2 łyżeczki pieprzu – 2 łyżeczki suszonego majeranku – 1 łyżeczka kminku – łyżeczka ziela angielskiego – 2 liście laurowe Przygotowanie: - Przygotujcie żeberka. Jeśli nie, bo trafiliście na mało kwaśną kapustę, dodajcie do zupy sok z 1 cytryny, doskonale podkręci smak. - Do zupy dodajcie wędzone żeberka, również pokrojone na mniejsze części, oraz boczek pokrojony w niewielką kostkę. Tym razem zrobiłam naprawdę dużą porcję, a żeberka na których ugotowana została kwaśnica wykorzystałam do kolejnego przepisu na żeberka barbecue. Następnie dodajcie ziele angielskie i liście laurowe, gotujcie około 40-50 minut, aż żeberka zrobią się bardziej miękkie. - Dodajcie do zupy ziemniaki pokrojone w kostkę i zagotujcie około 10 minut. Sezon narciarski nie trwa niestety cały rok (to gównie wtedy jestem w górach), a zatem można ulubioną kwaśną zupę przenieść do własnego domu. To moja ukochana góralska zupa, którą jem zawsze, podczas każdego pobytu w polskich górach. Doszło do tego nawet że obydwoje z J. oceniamy restaurację przez pryzmat smaku kwaśnicy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://nietylkopasta.pl/przepis-na-kwasnice/