Strogonow drobiowy

Ewelina
Zupy
06.11.2015 20:52
Strogonow drobiowy

Składniki

Składniki na 3 porcje:

2 filety z kurczaka

2 cebule

około 15 sztuk pieczarek

1 większa czerwona papryka

1 łyżka słodkiej mielonej papryki

1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki (ja dałam dosłownie ciut ze względu na młodego)

250 ml bulionu drobiowego

250 ml passaty (sosu pomidorowego)

2 łyżki śmietany 30 %

sól różowa

pieprz

masło klarowne do smażenia

Przepis

Ja najpierw przygotowałam sobie bulion. Cebulę pokroiłam w pół krążki. Na patelni rozgrzałam masło i wrzuciłam cebulę. Zeszkloną przełożyłam do garnka. Pieczarki umyłam, pokroiłam w paseczki i dość mocno podsmażyłam na masełku, doprawiłam solą i pieprzem, wrzuciłam do cebuli. Tak samo podsmażyłam paprykę pokrojoną również w paski i na końcu kurczaka (również pokrojonego w cienkie paski). Z tym, że jak smażymy kurczaka, to dodajemy do niego obie papryki i po usmażeniu wrzucamy do reszty do garnka. Wszystko zalewamy bulionem i passatą. Mieszamy, stawiamy na gaz i gotujemy jeszcze jakieś 20-25 minut. Pod sam koniec ja dodałam śmietanę. Jeśli trzeba to można jeszcze doprawić solą i pieprzem. Smacznego :))

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną