Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym

Ewelina
Zupy
25.04.2015 6:47
Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym

Składniki

przecier (nie koncentrat!) pomidorowy – 400g

pomidory – pół kilo

mleko kokosowe – 400g

cebula – 1 sztuka

czosnek – 2 ząbki

świeży imbir utarty na tarce – 1 łyżka

kolendra w ziarnach – pół łyżeczki

pasta sambal oelek – 1/5 łyżeczki (nie jest niezbędna)

sól, chilli

Przepis

1. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż w garnku (docelowym, w którym będziesz gotować zupę). Dodaj wyciśnięty czosnek. Wlej przecier pomidorowy, mleko kokosowe, pokrojone jakkolwiek pomidory. Dolej ok 1,5 szklanki wody (ilość orientacyjna, wlej tyle wody, żeby konsystencja zupy ci odpowiadała).

2. Przypraw kolendrą, pastą sambal, solą, chilli. Nie zapomnij dodać startego imbiru. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj jeszcze przez 10 minut. Następnie zmiksuj i danie gotowe. Możesz podawać z ryżem lub z grzankami.

Powodzenia i smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną