Zupa z soczewicy

Ewelina
Zupy
19.03.2015 10:08
Zupa z soczewicy

Składniki

00g czerwonej soczewicy

2 udka z kurczaka

3-4 marchewki

jedna cebula czerwona

pół średniej wielkości selera

1-2 pietruszki (zależy od jej wielkości)

400g pomidorów krojonych z puszki (można dać nawet 500g)

2 litry wody

2 łyżki oliwy

1-2 chilli w zależności, czy jesteście fanami ostrych dań

3 ząbki czosnku

kawałek świeżego imbiru

łyżeczka słodkiej papryki w proszku

sól, pieprz

jogurt naturalny do podania

Przepis

Do garnka wlać oliwę, gdy się nagrzeje, wrzucić na nią przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną papryczkę chilli i oraz cebulę (należy usunąć z niej pestki) oraz starty świeży imbir. Gdy lekko się przyrumienią, należy wlać do garnka wodę i wrzucić oczyszczone udka z kurczaka, przykryć garnek pokrywką i gotować około 20 minut na średnim ogniu (wywar ma lekko wrzeć). W tym czasie obieramy warzywa i je kroimy. Ja marchew oraz pietruszkę kroję w średniej wielkości półksiężyce, a seler zostawiam w całości i wyjmuję po ugotowaniu zupy. Po 20 minutach do wywaru dorzucamy warzywa i doprawiamy go solą, pieprzem oraz papryczką słodką.Gdy wywar się zagotuje i zacznie wrzeć (około 5 minut), dorzucamy soczewicę, gotujemy około 20-25 minut aż napęcznieje i zupa stanie się gęsta. Na końcu wrzucamy pomidory w puszce, gotujemy jeszcze 5-10 minut, zupa jest gotowa. Smacznego.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną