Zupa czekoladowa

Ewelina
Zupy
15.01.2015 10:56
Zupa czekoladowa

Przepis

Składniki:

1 tabliczka czekolady deserowej

1/2 l. mleka

2 kopiaste łyżki rodzynek sułtanek- można mniej

pół filiżanki suszonych moreli - można mniej

kopiasta łyżka cukru

żółtko

Przygotowanie:

Morele moczymy około 1 godziny w wodzie, a potem w tej wodzie gotujemy je do momentu , aż będą miękkie, ale nie rozgotowane

Rodzynki moczymy chwilę i odsączamy

W mleku zagotowujemy pokruszoną czekoladą, a żółtko ucieramy z cukrem na kogel -mogel

Po rozpuszczeniu czekolady w mleku zestawiamy je z ognia i dodajemy ostrożnie (cały czas mieszając) utarte żółtko, dobrze mieszamy do połączenia składników

Morele kroimy w paseczki i wraz z rodzynkami dodajemy do zupy i jeszcze raz całość zagotowujemy.

Zupa jest dość esencjonalna , a użyte morele, rodzynki oraz żółtko powodują jej zagęszczenie.

Gdy zupa przeznaczona jest dla dorosłych możemy dodać do niej pół kieliszka winiaku lub rumu :)

A podana z ryżem na sypko lub małymi biszkopcikami jeszcze ją uatrakcyjni, a wtedy dodajemy zdecydowanie mniej rodzynek i moreli.

Przepis pochodzi z "Kuchni polskiej" Ewy Aszkiewicz

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną