Zupa cebulowa najlepsza na kaca

Krzysztof
Zupy
03.01.2015 11:09
Zupa cebulowa najlepsza na kaca

Przepis

Składniki na 5-6 porcji:

1 l wywaru drobiowego lub warzywnego

500 g cebuli (u mnie jedna czerwona, dwie białe, 5 szalotek)

250 ml piwa ciemnego

1 łyżka masła

10-12 kromek bułki lub bagietki

200 g sera ementaler lub radamer

1 łyżeczka cukru

gałka muszkatołowa

sól, pieprz

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN

POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło. Wszystkie cebule kroimy w piórka i wrzucamy do garnka - dusimy kilka minut pod przykryciem, aż cebula się zeszkli. Wlewamy bulion, mieszamy i gotujemy 20-30 minut bez przykrycia.

2. Połowę cebuli wyławiamy, zupę blendujemy na krem i z powrotem wrzucamy odłożoną cebulę. Dodajemy piwo, doprawiamy gałką muszkatołową, solą, cukrem i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2-3 minuty do odparowania alkoholu.

3. Ser ucieramy, posypujemy nim kromki i zapiekamy w piekarniku, aż ser się rozpuści. Zupę przelewamy do miseczek i układamy w niej po dwie kromki bułki. Możemy też kromki z serem zapiec bezpośrednio na zupie, ja jednak nie byłam pewna, czy moje miseczki to przetrwają :) Smacznego!

P.S. Na blogu znajdziecie również przepis na drobiowy bulion na smażonych warzywach, którego użyłam do przygotowania zupy :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną