Zupa cebulowa z grzanką

Ewelina
Zupy
27.11.2014 22:48
Zupa cebulowa z grzanką

Przepis

Rewelacyjna zupa. Przygotowuje się ja bardzo szybko, jest sycąca i bardzo rozgrzewająca. Idealna, gdy wracamy po spacerze, na dworze zimno, a my chcemy szybko wypić coś rozgrzewającego, żeby nie złapało nas przeziębienie. Przepis pochodzi z gazetki delikatesów "Piotr i Paweł". Zmieniłam jedynie ilości przypraw i tłuszczu.

Składniki:

4 cebule

4 ząbki czosnku

1 litr bulionu

300 ml białego wina

2 łyżki masła

3 łyżki oliwy

2 łyżki mąki

1,5 łyżeczki suszonego tymianku

3 liście laurowy

4 ziela angielskie

0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

sól

pieprz

razowy chleb

10 dag startego żółtego sera

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła. Cebula powinna lekko zbrązowieć.

Zagotowujemy bulion, dodajemy do niego tymianek, liść laurowy, ziele angielskie, gałkę, sól i pieprz. Następnie oprószamy cebulę mąką i podsmażamy dalej, aż mąka się zrumieni.

Dolewamy wino i dodajemy plasterki czosnku. Mieszamy cały czas, aby nie utworzyły się grudki. Zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze kilka minut.

Zawartość patelni wkładamy do bulionu i dokładnie mieszamy. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 5 minut.

Z chleba robimy grzanki, posypujemy je startym serem (1/4 odkładamy) i zapiekamy w piekarniku, aż ser się rozpuści.

Grzanki umieszczamy w głębokim talerzu, zalewamy gorąca zupą. Wierzch posypujemy reszta sera.

Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną