Krem z porów i szpinaku

Ewelina
Zupy
27.11.2014 22:46
Krem z porów i szpinaku

Przepis

Bardzo szybka i zdrowa zupa krem. Pełna witamin, lekka, dla wszystkich na diecie i dla tych, którzy maja nietolerancję glutenu lub laktozy. Zupa to tak naprawdę bulion i same warzywa, niczym jej nie zaciągamy,aby wykluczyć niepotrzebne składniki, zupa broni się sama, po zmiksowaniu jest wystarczająco gęsta.

Składniki na 3 porcje:

20 dag ziemniaków

20 dag pora

10 dag mrożonego szpinaku

1 cebula

2 ząbki czosnku

0,5 l bulionu

1 łyżka suszonego cząbru

2 liście laurowe

3 ziela angielskie

2 łyżki oliwy

sól

pieprz

kiełki rzodkiewki lub inne

Warzywa myjemy i obieramy. Cebulę, pory i czosnek kroimy w cienkie plasterki, ziemniaki w kostkę.

Rozgrzewamy oliwę w głębokim garnku i podsmażamy warzywa. Następnie zalewamy je bulionem.. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz i gotujemy do miękkości. Dodajemy cząber i rozmrożony szpinak, gotujemy 5 minut. Zupę miksujemy na krem.

Zupę rozlewamy między talerze, posypujemy kiełkami.

Świetnie jako dodatek pasują tez pestki dyni lub słonecznika.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną