Krem z pieczonych buraków

Ewelina
Zupy
04.10.2014 14:49
Krem z pieczonych buraków

Przepis

Składniki:

1,5 l bulionu

800g buraków

1 małe kwaśne jabłko

sok z ½ limonki

2 ząbki czosnku

1 czerwona cebula

olej rzepakowy

sól, pieprz, tymianek, majeranek

serek kozi

Sposób przygotowania:

Buraki obieramy ze skórki kroimy w plastry i pieczemy w rozgrzanym piekarniku z odrobiną oleju oraz ząbkami czosnku i tymiankiem i majerankiem ok godziny. Gdy będą miękkie przekładamy je do bulionu, do którego dodajemy starte jabłko oraz sok z limonki. Cebulę przesmażamy na oleju i również dodajemy do buliony. Całość gotujemy a następnie blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem oraz mieszamy z serkiem kozim.

Smacznego :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną