Pomysłowa zupa

Ewelina
Zupy
26.09.2014 9:02
Pomysłowa zupa

Przepis

Zupa cieciorkowa z różnościami

Kolejna zupa, która wymyśla się sama w trakcie gotowania. Uwielbiam takie pyszne kombinacje! :)

Składniki:

1,5 marchewki

kawałek bulwy selera

kawałek pora

2 łyżki masła

4 ziemniaki

2 łyżki suszonej słodkiej papryki w płatkach

2 litry wody

1 liść świeżego lubczyku

sól

2 łyżki suszonych pomidorów

1 puszka 400 g ciecierzycy konserwowej

pieprz

kminek mielony

suszona ostra papryka w proszku

cukier

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

posiekana zielona pietruszka

Wykonanie:

Włoszczyznę obrałam, opłukałam. Marchew i selera starłam na tarce z dużymi oczkami, ziemniaki pokroiłam w kostkę, pora drobno posiekałam.

W rondlu rozgrzałam masło, wrzuciłam marchew, selera i pora, i smażyłam na wolnym ogniu aż warzywa zwiotczały. Dołożyłam ziemniaki i suszoną paprykę w płatkach, chwilę razem przesmażyłam i zalałam wrzącą wodą. Dodałam liść lubczyku i suszone pomidory, posoliłam do smaku.

Gotowałam na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków. Dodałam osączoną z zalewy ciecierzycę i koncentrat pomidorowy. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, kminkiem, papryką w proszku i szczyptą cukru. Pogotowałam jeszcze chwilkę, żeby smaki się połączyły.

Zupę podałam posypaną dużą ilością posiekanej natki pietruszki.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną