Meksykańska zupa dla leniwych

Ewelina
Zupy
22.09.2014 8:58
Meksykańska zupa dla leniwych

Przepis

Kolejny obiad z serii "wszystko do gara" i bez zbytniego wysiłku, co przed samym porodem ma znaczenie przeogromne:)

Składniki (na 4-5 porcji):

- 0,5 kg szynki wieprzowej

- 450 g mrożonki meksykańskiej z Tesco

- 200 g ryżu jaśminowego

- 2 średnie pętka kiełbasy

- 2 plasterki wędzonego boczku

- puszka cieciorki

- biała część pora

- 3 listki laurowe

- 3 kulki ziela angielskiego

- 200 ml mleczka kokosowego (opcjonalnie)

- 2-3 łyżki oleju rzepakowego

- przyprawa gruboziarnista do steków

- sól i pieprz do smaku

Szynkę pokroiłam w drobną kostkę, oprószyłam przyprawą do steków i obsmażyłam na teflonie na oleju rzepakowym. Dodałam listki laurowe i ziele angielskie, podlałam wodą i dusiłam do miękkości (ok. 1,5 godziny).

Pod koniec duszenia szynki przygotowałam pozostałe składniki. Kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz boczek pokrojony w cienkie paseczki podsmażyłam bez dodatku oleju, dodałam pokrojonego pora i wszystko razem chwilę smażyłam. Dodałam mieszankę meksykańską (była już doprawiona), wszystko razem chwilę poddusiłam. Na koniec dodałam ryż, podlałam wodą i dusiłam pod przykryciem do miękkości ryżu- od czasu do czasu należy całość zamieszać i ewentualnie dodać wody. W ostatnim etapie dodałam szynkę wraz z sosem z duszenia oraz wcześniej przepłukaną cieciorkę z puszki. Wszystko razem chwilę podgrzałam, by smaki się "przegryzły". Na koniec doprawiłam tylko solą, a gdy potrawa okazała się dość pikantna postanowiłam ją nieco złagodzić mleczkiem kokosowym.

Wyszedł smaczny mięsny obiad, nie wymagający zbyt dużego wysiłku, co w moim obecnym przed-porodowym stanie ma dość duże znaczenie:)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną