Przepis
KUK-SI, CHŁODNIK KOREAŃSKI
Uwielbiam kuchnię koreańską. Kuk-si jest przepysznym chłodnikiem, który dobrze zaspokaja nie tylko pragnienie a także i głód.
Składniki na 4 porcje:
0,5 kg. chudej wołowiny
1 cebula
1 opakowanie makaronu ryżowego
olej
Zupa:
1,5 l. wody niegazowanej
3-4 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 ogórki
1 pomidor
pół pęczka koperku
sól
papryka chili
1 łyżka cukru
1 łyżka octu
pieprz czarny
Sałatki:
4 ogórki
1 mała czerwona cebula
pół kapusty piekińskiej
1 pomidor
3- 4 łyżki oleju
1 łyżeczka sosu sojowego
sól
papryka chili
2 łyżeczki sezamu
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w cieniutkie paski,wrzucamy na rozgrzany olej i obsmażamy na dużym ogniu przez 3 min., następnie zmniejszamy ogień i dusimy przez kolejne 20 min. Po tym czasie dodajemy drobną posiekaną cebulę, doprawiamy solą i dusimy przez kolejne 20 min.
W tym czasie wodę wlewamy do garnka, dodajemy 3 łyżki sosu, pokrojone ogórki i pomidor, posiekany koperek, sól, ocet, cukier, wyciśnięty przez praskę czosnek, czarny pieprz i chili. Wszystko bardzo dobrze mieszamy i doprawiamy w-g uznania brakującymi składnikami. Gdy zupa już będzie gotowa, wstawiamy ją do lodówki min. na 4 godz.
Następnie robimy sałatki. Ogórki myjemy, kroimy na 3 części i drobno siekamy. Pokrojone ogórki doprawiamy solą, papryką chili, odrobiną sosu i olejem, mieszamy i wstawiamy do lodówki.
Kapustę siekamy, dodajemy pokrojony pomidor, doprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną oleju.
Makaron zaparzamy w-g instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i ostudzamy.
Do dużego głębokiego talerza kładziemy makaron, który zalewamy zupą. Na gorę układamy sałatki oraz mięso, wszystko posypujemy sezamem i podajemy. Smacznego!