Chłodnik koreański

Ewelina
Zupy
16.09.2014 9:15
Chłodnik koreański

Przepis

KUK-SI, CHŁODNIK KOREAŃSKI

Uwielbiam kuchnię koreańską. Kuk-si jest przepysznym chłodnikiem, który dobrze zaspokaja nie tylko pragnienie a także i głód.

Składniki na 4 porcje:

0,5 kg. chudej wołowiny

1 cebula

1 opakowanie makaronu ryżowego

olej

Zupa:

1,5 l. wody niegazowanej

3-4 łyżki ciemnego sosu sojowego

2 ogórki

1 pomidor

pół pęczka koperku

sól

papryka chili

1 łyżka cukru

1 łyżka octu

pieprz czarny

Sałatki:

4 ogórki

1 mała czerwona cebula

pół kapusty piekińskiej

1 pomidor

3- 4 łyżki oleju

1 łyżeczka sosu sojowego

sól

papryka chili

2 łyżeczki sezamu

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w cieniutkie paski,wrzucamy na rozgrzany olej i obsmażamy na dużym ogniu przez 3 min., następnie zmniejszamy ogień i dusimy przez kolejne 20 min. Po tym czasie dodajemy drobną posiekaną cebulę, doprawiamy solą i dusimy przez kolejne 20 min.

W tym czasie wodę wlewamy do garnka, dodajemy 3 łyżki sosu, pokrojone ogórki i pomidor, posiekany koperek, sól, ocet, cukier, wyciśnięty przez praskę czosnek, czarny pieprz i chili. Wszystko bardzo dobrze mieszamy i doprawiamy w-g uznania brakującymi składnikami. Gdy zupa już będzie gotowa, wstawiamy ją do lodówki min. na 4 godz.

Następnie robimy sałatki. Ogórki myjemy, kroimy na 3 części i drobno siekamy. Pokrojone ogórki doprawiamy solą, papryką chili, odrobiną sosu i olejem, mieszamy i wstawiamy do lodówki.

Kapustę siekamy, dodajemy pokrojony pomidor, doprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną oleju.

Makaron zaparzamy w-g instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i ostudzamy.

Do dużego głębokiego talerza kładziemy makaron, który zalewamy zupą. Na gorę układamy sałatki oraz mięso, wszystko posypujemy sezamem i podajemy. Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną