Zupa pieczarkowa

Ewelina
Zupy
15.09.2014 8:40
Zupa pieczarkowa

Przepis

Składniki:

2,5 litra bulionu

0,75 kg pieczarek

sól, zielony pieprz

świeża natka pietruszki

50 g żółtego ser

2 łyżki kwaśnej śmietany

1 opakowanie makaronu fusilli

Sposób przyrządzenia:

Do bulionu, dodajemy umyte i starte na grubych oczkach pieczarki, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy aż pieczarki będą miękkie a zupa się nieco zredukuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec zabielamy śmietaną, aby się nie zwarzyła nabieramy wazową łyżkę gorącej zupy i przelewamy do miseczki, dodajemy śmietanę, roztrzepujemy i wlewamy powoli do zupy. W międzyczasie gotujemy makaron. Zupę podajemy z makaronem, posypaną startym żółtym serem oraz oprószoną świeżą natką pietruszki.

Smacznego :)

PS. Zupkę przygotowałam z myślą o moim chorym mężu, przynajmniej tak mogłam pomóc.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną